Verwacht: najaar 2012 (5)

In de reeks Klassieken van De Bezige Bij verschijnt in oktober Een privékwestie, in een vertaling van Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. Una questione privata is het laatste boek van Beppe Fenoglio (1922 - 1963), sindsdien in vele talen uitgebracht, en nu ook voor het eerst in het Nederlands.

Een privékwestie speelt zich af tijdens vier dagen in november 1944. In de heuvels van de Italiaanse Piemonte woedt een hevige burgeroorlog. De tweeëntwintigjarige partizaan Milton komt tijdens een militaire operatie in de buurt van Alba bij de villa terecht die hij maar al te goed kent van jaren geleden: het is de villa waar Fulvia, een meisje uit Turijn op wie Milton in stilte verliefd was, destijds door haar vader werd ondergebracht.

Milton treft in de villa de huisbewaarster aan, die hem vertelt over de heimelijke en volgens haar allesbehalve platonische ontmoetingen indertijd tussen Fulvia en Giorgio, Miltons jeugdvriend die net als hij partizaan is. Miltons wereld stort in en zijn liefde voor Fulvia en vriendschap met Giorgio verworden tot een obsessie: het achterhalen van dé waarheid.