Premio Strega 2014 voor Francesco Piccolo

De meest prestigieuze literaire prijs van Italië, de Premio Strega, is gisteren uitgereikt aan Francesco Piccolo voor zijn roman Il desiderio di essere come tutti. Piccolo werd geboren in Caserta in 1964. Naast romans schrijft hij ook filmscenario's, onder andere van Caos calmo (gebaseerd op het boek van collega Sandro Veronesi) en Habemus papam. In 2012 publiceerde uitgeverij Wereldbibliotheek Momenten van onverwacht geluk, waarin Piccolo herkenbare scènes, vrolijk stemmende gebeurtenissen, schandelijke genoegens en hilarische momenten uit het leven van alledag beschrijft.

Voor het eerst werd naast de gewone Premio Strega ook een prijs uitgereikt door een jeugdjury, de Premio Strega Giovani. Een vierhonderdtal jongeren tussen 16 en 18 jaar oud konden kiezen uit de twaalf werken die voor de gewone Strega werden genomineerd. Winnaar bij de jeugd werd Giovanni Catozzella met Non dirmi che hai paura. Een vertaling van het boek verschijnt bij De Geus in september.

Tot slot werd ter gelegenheid van het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie een Premio Strega Europeo uitgereikt. Hiervoor werden vijf boeken geselecteerd die in eigen land een belangrijke prijs wonnen en onlangs in het Italiaans werden vertaald. Het ging o.a. om de Prix Goncourt 2012 (Jérôme Ferrari) en de Deutscher Buchpreis 2011 (Eugen Ruge). Hier mocht de Spanjaard Marcos Giralt Torrente de prijs mee naar huis nemen.