Verwacht: najaar 2012 (7)

Bij Uitgeverij Marmer verschijnt half november het literaire debuut van Anna Melis, in 1968 geboren in Cagliari op Sardinië. Van hier honderd jaar is "een roman over een aards leven dat zindert van energie, hitte, kracht, geheimen, aantrekken en afstoten en eerwraak." Il Sole 24 Ore spreekt van een van de mooiste debuten van de afgelopen jaren.

"Van hier honderd jaar vertelt het verhaal van de boerenfamilie Mele, een familie die in het binnenland van Sardinië woont, in het ondoordringbare berggebied Barbagia.

Als Ninnìu geboren wordt, spreekt zijn oudere broer Graziano een wens uit: zelf verwacht hij niet oud te worden, maar Ninnìu wenst hij een leven toe van honderd jaar. Ninnìu is negen jaar jonger dan Graziano. Graziano is eigenlijk alles wat Ninnìu niet is. Ninnìu kijkt enorm op tegen zijn grote broer, een herder, een man van de bergen, een uitstekend paardrijder, mooi, bruut en
niet bang voor de dood, en vooral geliefd bij de vrouwen. Ninnìu is een buitenbeentje, hij volgt een schoolopleiding, en hij lijkt aan de traditionele levensloop van het eenvoudige boerenbestaan te kunnen ontsnappen. Met
Van hier honderd jaar schreef Anna Melis een prachtige roman in een ongepolijste, magisch klinkende taal, waarin het landschap, de zon en het noodlot een hoofdrol spelen, net als de oude Sardijnse tradities als eerwraak."