DVD: Romanzo criminale (serie 1)


Als politierechter bij het Hof van Assisen was Giancarlo De Cataldo nauw betrokken bij de rechtszaak tegen de Romeinse bende van Magliana, een drugsbende met connecties bij maffia, politie, neofascisten en de Italiaanse geheime dienst. De bende van Magliana, later door Lebowski Publishers heruitgegeven als Romanzo criminale, is tot op heden De Cataldo's belangrijkste werk.

In 2005 werd het boek een eerste maal verfilmd voor het grote scherm. Vanaf november 2008 werd een twaalfdelige serie, gebaseerd op het boek, getoond op de Italiaanse televisie. Intussen is er ook al een tweede serie gemaakt. Beide reeksen zijn in het Nederlands beschikbaar op dvd.

De bende van Magliana, genoemd naar de wijk in Rome waar de meeste bendeleden leefden, ontstond eind jaren 1970. Terwijl de bende zich bezighoudt met drugsdealen, ontvoeringen en hold-ups, voltrekt zich op de achtergrond een belangrijke periode uit de Italiaanse politiek. Het is de tijd van de aanslagen van de Rode Brigades en de ontvoering van en moord op voormalig premier Aldo Moro. Intussen breidt de bende van Magliana haar invloed gestaag uit, met veel bloedvergieten tot gevolg.

Leider van de bende, al zijn alle leden in principe elkaars gelijken, is Libanese. Hij heeft de branie en het instinct die de bende groot maken. Als tegengewicht is er de bedachtzame Freddo, die de bende voor overmoed tracht te behoeden, een taak waar hij niet al te best in slaagt. Derde hoofdfiguur in de bende is Dandi, die zijn deel van de poen gebruikt voor het verleiden van een luxe call-girl, Patrizia.

Niet alleen rivaliserende bendes en de maffia staan de toekomst van de bende in de weg. Er is ook één man binnen de politie die Libanese en co niet wil loslaten, ondanks bemoeienissen van de geheime diensten. Zijn naam is commissaris Scialoja, wiens positie wordt ondermijnd door politiek gekonkelfoes én door een communistische zus.

De serie toont de opkomst van de bende, langsheen alle valkuilen. Gaandeweg gaan de drugs, de overmoed en de gemakzucht van veel leden hun tol eisen. Tegen de achtergrond van de terreuraanslag in Bologna in 1980, waarbij 85 mensen het leven lieten, krijgt de bende van Magliana een zware klap te verwerken. Tegelijk wordt de deur al op een kier gezet voor de tweede reeks.

Deze eerste serie is alvast een aanrader dankzij goede vertolkingen, boeiende verhaallijnen en de historische jaren '70 setting en muziek. Gevoelige zielen zullen bij de zoveelste afrekening af en toe een oogje moeten dichtknijpen. Het is tenslotte geen kantklosclubje, die bende van Magliana.