Premio Strega

Op 7 juli wordt een nieuwe Premio Strega uitgereikt. De befaamde Italiaanse literatuurprijs is genoemd naar de Liquore Strega, een likeur die al sinds 1860 wordt gebrouwen. Fabrikant Guido Alberti besloot in 1947 een nieuwe literatuurprijs te sponsoren, wat de firma nu nog altijd doet.

Bedenkers van de prijs waren Maria en Goffredo Bellonci, die in 1944 een literair salon organiseerden in hun huis in Rome. De Amici della Domenica, waaronder schrijvers, kunstenaars en notabelen, kondigden zo een nieuw begin aan voor de Italiaanse cultuur, na de ondergang van het fascisme.

De Amici della Domenica vormen nog steeds de jury van de Premio Strega. De vierhonderd leden, waaronder ook collectieve stemmen van scholen, leeskringen en culturele instituten, mogen elk een stem uitbrengen. Daarnaast mogen vanaf 2010 ook dertig lezers meestemmen die worden aangeduid door boekhandels verspreid over het land. Elk boek dat door minstens twee leden wordt genoemd, is genomineerd. Uit deze lijst worden vijf titels geselecteerd, waaruit de winnaar wordt gekozen op de eerste donderdag van juli. De prijs wordt uitgereikt in de Villa Giulia in Rome.

Bij de winnaars veel bekende namen: Cesare Pavese (1950), Alberto Moravia (1952), Giorgio Bassani (1956), Elsa Morante (1957) en Dino Buzzati (1958) worden onder de grootste Italiaanse schrijvers van de twintigste eeuw gerekend. Sommige winnaars werden wereldwijde bestsellers: De tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1959) wordt nog steeds regelmatig herdrukt. Hetzelfde geldt voor De naam van de roos van Umberto Eco (1981).

In 2006 werd naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Premio Strega een speciale prijs uitgereikt aan de Italiaanse grondwet, die in dezelfde periode net na de Tweede Wereldoorlog werd geschreven. President Scalfaro nam de prijs in ontvangst.

Dit jaar is de lijst al teruggebracht tot vijf titels. Slechts een van de vijf auteurs werd eerder naar het Nederlands vertaald: Bruno Arpaia, van wie De engel van de geschiedenis in 2004 verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Een andere kanshebber is Luciana Castellina, die voor de communistische partij in het Europese parlement zetelt.

De winnaar sluit zich aan bij de erelijst van de laatste jaren, met enkele ook bij ons gekende namen.
2006: Sandro Veronesi - Kalme chaos
2007: Niccolò Ammaniti - Zo God het wil
2008: Paolo Giordano - De eenzaamheid van de priemgetallen
2009: Tiziano Scarpa - Stabat Mater (niet vertaald)
2010: Antonio Pennacchi - Het Mussolinikanaal

Het woord is op 7 juli aan juryvoorzitter Antonio Pennacchi, winnaar van de vorige editie.