Verwacht: voorjaar 2011

Uitgeverij Prometheus kondigt drie nieuwe Italiaanse romans aan. In april verschijnt de vierde misdaadroman van Gianrico Carofiglio, opnieuw met advocaat Guido Guerrieri in de hoofdrol. De volmaaktheid van het tijdelijke volgt op De onbewuste getuige, Met gesloten ogen en Gerede twijfel.
Nog in april pakt Prometheus uit met XY, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, auteur van het succesvolle en intussen verfilmde Kalme chaos.
In mei sluit Prometheus het trio Italianen af met de dertiende Montalbano: De bloedakker van Andrea Camilleri. Een schijnbaar typische maffiamoord vertoont gelijkenissen met het Bijbelverhaal van Judas.

Bij De Bezige Bij verschijnt in mei 2011 Het Mussolinikanaal van Antonio Pennacchi, winnaar van de Premio Strega 2010, Italië's meest prestigieuze literaire prijs. Het boek gaat over een boerenfamilie die verhuist van het noorden van Italië naar een in opdracht van Mussolini drooggelegd moeras ten zuiden van Rome. Een indrukwekkend en tragisch verhaal van drie generaties Peruzzi, zegt de uitgever.

Ook uitgeverij Cargo, imprint van De Bezige Bij, heeft groot nieuws: in juli verschijnt het nieuwe boek van Monaldi & Sorti: Mysterium. Het schrijverskoppel laat Salaì even uitrusten van zijn avonturen en komt met een nieuw boek in de serie rond Atto Melani, na Imprimatur, Secretum en Veritas. Het koppel schrijft bovendien het geschenkboek bij de Nederlandse Maand van het Spannende Boek.
Nog bij Cargo: een bestseller van Massimo Gramellini, journalist, columnist en adjunct-hoofdredacteur van La Stampa. De laatste regel van het sprookje (februari) is een psychologische, spirituele roman, "een heilzame roman voor mensen die het geloof in hun eigen mogelijkheden hebben verloren".

Van Niccolò Ammaniti kregen we bij Lebowski Publishers al in het najaar de novelle Jij en ik, een primeur voor het Nederlandstalige publiek. Naast een goedkope uitgave van Roberto Saviano's bestseller Gomorra (maart 2011) brengt Lebowski ook de debuutroman uit van Paolo Sorrentino, de bekendste regisseur van Italië. Iedereen heeft gelijk (mei) is de uitgekomen droom van literaire recensenten, schreef de Corriere della Sera. Tot slot, geschreven door een Duitse, maar over de Siciliaanse maffia: Enkeltje Corleone van Petra Reski is gepland voor de maand mei.

De kleine in Italiaanse literatuur gespecialiseerde uitgeverij Serena Libri komt in april met een psychologische thriller van een Siciliaanse. De debuutroman van Elvira Seminara kreeg de titel Onheil.

Voor liefhebbers van Umberto Eco en Monaldi & Sorti, aldus uitgeverij De Vliegende Hollander, is er Het verraad, tweede deel in een reeks rond arts, filosoof en astroloog Nostradamus van Valerio Evangelisti (februari). Voor wie geïnteresseerd is in esoterie.